Frisdrank voor volwassenen: Calpis

Pin it!

Wat drink je bij Sushi ? Groene thee, natuurlijk, en in Japan noemen ze dat agari. De meeste Belgen drinken er graag een pintje bij, en onlangs besloot ik eens origineel te zijn en er een voor mij onbekende frisdrank bij te nemen met de wat vreemde naam Calpis. Dapper, niet ?

calpissoda.jpg

Calpis ontstond toen zijn uitvinder, Kaiun Mishima, als jonge man in 1904 naar Mongolië reisde, een trip die velen van zijn generatiegenoten maakten, op zoek naar het avontuur. Hij proefde er airag, een traditionele Mongoolse drank van gefermenteerde melk, en tot zijn vreugde had het een heel heilzame invloed op zijn door de reis geteisterde ingewanden. Toen hij zich over heel de lijn beter begon te voelen na het drinken ervan besloot hij om, eens terug in Japan, te gaan experimenten met melkzuurbacteriën. De eerste experimenten waren niet zo succesvol maar op een bepaald moment voegde hij suiker toe aan één van zijn producten, liet dat een paar dagen gisten en Calpis was geboren. In 1915 was het klaar en op 7 juli 1919 werd er voor de eerste keer reclame voor gemaakt. Traditioneel is dat de dag van het Tanabata festival, wanneer men viert dat twee sterren, eigenlijk verbannen minnaars en van elkaar gescheiden door de Melkweg, voor één dag terug bij elkaar mogen. De traditionele Calpis verpakking met blauwe bollen op een witte achtergrond verwijst naar de melkweg (en was in het begin omgekeerd, met witte bollen op een blauwe achtergrond).

calpis.jpg

 

Alhoewel je Calpis kant en klaar kan krijgen wordt het meestal geschonken uit een grote fles die het geconcentreerde product bevat zodat je het zelf kan verdunnen met water. Het lijkt wat op Yakult, en het is zoet (héél zoet wanneer onverdund) maar tegelijk ook wat zuur. Eigenlijk wel leuk dat men je zelf laat beslissen... Het is echt de moeite van het proberen. De oudste reclame voor Calpis speelde trouwens in op dat zoete én zure en vergeleek het met de herinnering aan een eerste liefde, zoet en puur, maar helaas ook voorbij, en dat is dan weer zuur !! De naam is een samenvoeging van Cal (voor Calcium, men dacht toen dat de Japanners een kalktekort hadden door hun voedingsstijl) en Pis, teruggaand op het woord Salpis, Sanskriet voor de Tweede van de Vijf Smaken. In de VS wordt het Calpico genoemd, Calpis deed te veel aan cow-piss denken :-)

calpis picture.jpg

www.calpis.net

Waar vindt je het ? In sommige Japanse restaurants en sushi-bars, en af en toe in een Oosterse eetwarenwinkel. Ik proefde het voor het eerste in restaurant Sikinoya (www.sikinoya.com) in de Tiensestraat in Leuven, de sushi-favoriet van Mme Rick (heilig ervan overtuigd dat het Japanners waren achter de toog, tot ze er een sinologe mee naartoe nam...). Maar het is er best wel lekker en ze hebben Calpis !!

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.