Carapauzinhos

Pin it!

Is er iets klassieker dan sardientjes in blik ? Ik ben er al gek op sinds ik een kind was. Dat moesten er dan uiteraard zijn met vel en graten, en liefst van Cocagne, omdat ik dat blikje zo mooi vond. Mijn voorraadkast is dan ook niet ok als er zo niet minstens eentje in staat, voor noodgevallen of goesting. Sinds een paar jaar zie je meer en meer andere merken, gemillésimeerde ook (want ja, ze "rijpen" ook op blik, en elk jaar is anders), en met vaak prachtige verpakkingen. Die op olijfolie blijven voor mij de échte, maar Nieuwsgierigheid overwint meer en meer Traditie en ik experimenteer dan ook graag met dingen die ik niet ken, en een tijdje geleden vond ik een blikje Carapauzinhos bij Tasttoe in Kampenhout.

carapauzinhos josegourmet.JPG

Wat me het meest fascineerde aan dit blikje was de vertaling op de zijkant: "Stickleback in pickled sauce". Stekelbaars ? Dat zijn toch die kleine visjes die ik als kind ging vangen in de beek bij de boerderij van mijn grootouders ? Dat moest ik proeven !

carapauzinhos josegourmet 2.JPGEn ze waren verrukkellijk. Zeer complex van smaak, heel lekker in deze marinade, heel mooie textuur, verrassend groot ook. De nasmaak bleef heel lang hangen en was heel mooi. Er was iets tomaat-achtig aan alhoewel er geen tomaat aan te pas kwam. Kortom, een plezier om te eten, en zeer lekker met een stuk brood en wat salade, heel simpel maar goed.

Die stekelbaarzen (épinoches in het Frans) leven trouwens op zee en zijn wat groter dan onze zoetwatervariant, en het blikje bevatte mooie grote stukken.

 

 

carapauzinhos josegourmet 3.JPG

Het smaakte dus naar meer. En dus op de luchthaven van Lissabon, op zoek naar meer, en dat vonden we in een klein winkeltje in de vertrekhal, waar ik ze ze waarschijnlijk te duur betaalde, maar het was "vis in blik"-heaven !!! En ja hoor, ook hier een blikje Carapauzinhos ! Alleen stond er deze keer op de zijkant als vertaling horse mackerels of chinchards. Horsmakreel dus, eveneens uit de familie van de baars. Het zijn zoutwatervissen die in scholen zwemmen en leven van kleine prooidieren waaaronder ook sardientjes.

carapa.JPG

 

carapauzinhos briosa 3.JPGEn de smaak ? Ik moet zeggen, dit is één van de lekkerste blikjes die ik al gegeten heb. Heel mooie structuur, de olijfolie perfect gekruid, mooi veel ook (de olie niet weggieten ! soppen met brood !). De smaak was net als het vorige blikje heel complex, heel breed ook, en met een hele mooie nasmaak (en een pracht van een burps, een beetje rokerig).

Het blikje bevatte mooi gerangschikte visjes, kleiner dan die in het vorige, maar heel mooi van kwaliteit. Ik at ze eveneens met wat brood en salade en het was een heel lekkere maaltijd. Perfect dus om te kopen als je ze tegenkomst, ze in je kelder te leggen en ze te openen wanneer je eens snel iets lekkers wilt op het einde van de week, als de ijskast gevaarlijk leeg begint te worden.

 

carapauzinhos briosa 2.JPG

Of carapauzinhos nu stekelbaars of horsmakreel is ben ik niet te weten gekomen. Lékker is het in ieder geval. Maar mocht een Portugal-kenner hier zijn licht over willen laten schijnen, welkom ! Mijn nieuwsgierigheid is alvast nog niet geblust.

 

De commentaren zijn gesloten.