• Bom Apetite ! Smakelijk in Lissabon, 1

  Pin it!

  Ik houd van Lissabon. Het is een heel behapbare stad waarvan je de structuur snel begrijpt en die je grotendeels te voet kan doen. De stad is charmant en menselijk, ze ligt aan het water (bijna altijd dat verfrissende briesje) en zeker in lente en herfst zijn de temperaturen heel aangenaam. En, heel belangrijk Lachen, je kan er heel lekker eten ... De opdringerige zonnebril-verkopers moet je erbij nemen Stoer.

  Als er één uitstap is die je zeker moet doen is het die naar Belem, een half uurtje van het centrum met de tram, waar een paar heel mooie bezienswaardigheden mooi op een rijtje liggen. Starten doe je best met een kleine versnapering, één of twee pasteis de Belem, en een koffietje, in de Fabrica dos Pasteis in Belem, de plaats waar ze in 1837 ook ontstonden. Het zijn met room gevulde en dan geflambeerde roomgebakjes in bladerdeeg, en je kan ze overal in Lissabon kopen als pasteis de nata (nata betekent room). Hier eet je echter de originele, besprenkeld met poedersuiker of kaneel, en het zijn de lekkerste van de stad.

  pasteisdebelem.JPG

  www.pasteisdebelem.pt

   

  Na het verorberen van je pasteitjes mag je je geest ook wat te eten geven en kan je beginnen met het wondermooie Mosteiro dos Jeronimos. In de kerk kan je zo binnenwandelen, het is er druk maar ook prachtig. Ze werd gebouwd met het geld van de ontdekkingsreizen in Manuelstijl, een laatgotische bouwstijl met uitbundige decoratie en veel verwijzingen naar de zee en de Nieuwe Wereld. Vasco da Gama ligt er begraven, maar kijk er vooral ook omhoog, naar het schitterende plafond en de mooie zuilen. Voor het klooster zelf moet je betalen, maar het is absoluut de moeite, en de dubbele kloostergang is één van de mooiste van de wereld.

  Wat verderop vind je drie mooie stops langs de waterkant, en niet ver van elkaar. Met Monument van de Zeevaarder is indrukwekkend en de moeite om even rond te lopen en wie wat tijd heeft kan de lift nemen naar de top waar je wordt beloond met een mooi zicht. Het monument herinnert aan de zeevaarders die Portugal ooit rijk maakten, met hun koning Hendrik de Zeevaarder vooraan. De weelde die eeuwenlang naar Venetië was gestroomd toen specerijen nog via de Arabische landen Europa bereikten (met enorme winstmarges) stroomde toen plots naar Portugal en Spanje. Spanje voerde er oorlog mee, Portugal bouwde kerken en paleizen.

  De wat verderopgelegen Torre de Belem was een verdedigingstoren die vroeger bijna midden in de Taag lag (de oever van de Taag bevond zich vroeger veel meer landinwaarts, ongeveer ter hoogte van waar het klooster dat je net bezocht), en het is een prachtig gebouw, absoluut de moeite om te bezoeken. 

  Maar deze blog gaat over eten, en het is mooi tussenin de laatste twee monumenten dat je één van de fraaiste terrassen van Lissabon vind. Het nagelwitte paviljoen van A Margem is een heel mooi staaltje van moderne architectuur, een kubus van witgeverfd staal, geopend op de Taag. Het is heel populair bij de Portugezen zelf en af en toe moet je wel eens aanschuiven, maar de keuken is lekker en licht, met ondermeer heerlijke salades, en de wijnkaart is goed en een beetje gedurfd, met veel wijnen van jonge mensen. Sla de desserts niet over, ze zijn verrukkelijk. Neem wel je zonnebril mee !

  bar a margem.png

  http://falcaodecampos.pt/index.php?/equipamento/bar-a-margem/

  a-margem-cafe.jpg

  http://www.lisbonlux.com/magazine/10-stylish-cafes-in-lisbon/

 • Frisdrank voor Volwassenen: Club-Mate

  Pin it!

  club mate.png

  http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/p/keep-calm-we-have-club-mate

  Van alle frisdranken die ik de laatste maanden leerde kennen is er eigenlijk maar één die ik per bak het huis binnensleur en die ik niet meer kan missen, en dat is Club-Mate. Het is mijn vaste energiedrankje geworden waarvan ik er één drink als ik 's avonds thuiskom of wanneer ik een dipje heb, en ik let angstvallig op het niveau van mijn voorraad.

  Club Mate wordt gemaakt met een extract van yerba mate, een caffeine houdende plant uit Zuid-Amerika. Op 100ml bevat het 20mg caffeïne (32 voor Red Bull) en 5g suiker (11g voor Red Bull). Dit maakt het een drankje dat energie geeft maar zonder de grote hoevelheden suiker die je dik maakt en caffeine die je over-geëxciteerd maakt. De stoffen in yerba mate zouden ook goed zijn tegen allergie en zelfs diabetes. Het geeft je een boost maar dan zonder de hartkloppingenj en de zenuwen van de meeste energie drankjes. Het is dan ook al heel lang populair bij hackers, game-ontwikkelaars en andere IT'ers die er hun energie uit halen.

  Alhoewel het recept terug gaat op zelfgemaakte drankjes uit de jaren 20 was het de Löscher brouwerij in Beieren die het in 1994 op iets grotere schaal begon te brouwen nadat ze het recept van een kleine limonade-fabriek hadden overgekocht. in de jaren 90 ontdekten jongeren uit de rave-scene in Hamburg en Berlijn het en al heel snel werd het populair bij hackers en software-ontwikkelaars, waar ijskasten vol permanent ter beschikking werden gezet van de werknemers. Toen het op een bepaald moment zo populair werd dat de brouwerij niet meer kon volgen zorgde dat voor lichte paniek in Berlijn...

  En de smaak ? Ik vind hem moeilijk te beschrijven. Het lijkt op Ice-tea maar het heeft niet de tannines. Het is een beetje zoet maar niet mierzoet als een red bull. Het is kruidig, dat zeker, maar ik kan ze echt niet plaatsen. De Duitse slogen is "Man gewönnt sich dran...." en dat is eigenlijk een goeie. Bij de eerste kennismaking is het een vreemd drankje, maar je wordt er al snel wat aan verslaafd, maar ook dat op een positieve manier. Het drankje heeft dat eigenlijk helemaal, dat positieve. Het is een opkikker maar geen opjager.

  Uiteindelijk is het leven soms toch een beetje vreemd. Een half jaar geleden zat ik nog in mijn wijnclub wijn-ervaringen uit te wisselen met andere vinofielen, nu sta ik, Club Mate slurpend, te praten over Cheese Cake met hipsters. En ik vind het nog leuk ook.

  * Geschreven om 9u 'smorgens met een Club Mate naast de laptop

  ** ik koop mijn Club Mate bij Het Bier en Wijnhuis in Bertem, www.bierenwijnhuis.be

  *** Kan worden gemixt tot een cocktail, maar you're missing the point, mate !!!

   

 • Frisdrank voor Volwassenen: Ramune !

  Pin it!

   

  ramune.JPG

  Het is soms ongelooflijk wat voor verhalen er achter een flesje limonade zitten. Dit exemplaar vond ik in de Carrefour in Wetteren, in hun nieuwe sushi-stand (ze zijn lékker !) en is Japans.

  De naam Ramune is een klanknabootsing van het Engelse lemonade en het is één van de oudste frisdranken van de wereld, ouder dan Coca Cola, en het heeft een ontstaansgeschiedenis die teruggaat op twee Schotten. De man die het drankje introduceerde in Japan, en met name in Kobe, de zesde grootste stad van Japan, was afkomstig uit Aberlour. Alexander Cameron Sim was een in London gevormde apotheker die in 1870, na tussenstops in Hong-Kong en Nagasaki, in Kobe een importbedrijfje begon in medicijnen en andere medische producten. In 1884 lanceerde hij een limonade voor de lokale Europese gemeensschap, mabu soda, en toen het de naam kreeg te werken als preventie tegen cholera werd het snel erg populair, ook bij de lokale bevolking. De naam veranderde later in Ramune.

  De tweede Schot in dit verhaal was Hiram Codd, een fabrikant van soft drinks in Schotland. In 1872 vond hij een speciaal flesje voor soft drinks uit. Door het ondersteboven vullen van een flesje met een speciale vernauwing in de hals werd een knikker vastgezet die het gas blokkeerde. Door dan, bij het openen van het flesje, de knikker los te maken komt het gas vrij, verspreid het zich in het flesje en heb je je frisdrank. De techniek werd ooit overal ter wereld gebruikt maar overleeft vandaag alleen nog in Indië en Japan, en dus met name in de hier voorgestelde Ramune.

  In Japan is het een heel popualire frisdrank die je in de gekste smaken kan krijgen. Hier vind je voorlopig alleen de basissmaak, citroen, en zo smaakt het ook: als een limonade, niet slecht maar ook niet erg opmerkelijk. Maar het is een héél leuk flesje !!