• Damn Good Coffee !! Mr Bean, Leuven

  Pin it!

  Lattemacchiato.jpg

  Het is best wel vreemd hoe je smaak verschuift wanneer je stopt met het drinken van alcohol. Binnen een paar maanden schuif je op van zout naar zoet en van krachtig naar hartig en van de avond naar de voormiddag.

  Voor mij is deze koffieshop in Leuven heel belangrijk geweest. Ik heb er ontdekt dat frisdranken hip en fascinerend kunnen zijn, ik ben er een latte-man geworden en ben er, enigszins tot mijn eigen verbazing, een enthusiaste klant voor Brownies en Cheesecake geworden. En misschien het belangrijkst: ik heb er terug een plaats gevonden waar ik kan gaan zitten met een boek en een drankje om even terug op mijn positieven te komen na soms behoorlijk stressvolle momenten. Een latte kan blijkbaar even ontspannend kan zijn dan een Orval (en nee, ik had het een jaar geleden zelf niet geloofd...).

  Maar waarom moet U eens binnenspringen bij Mister Bean ? 7 goede redenen:

  1: Frisdranken voor volwassenen ! Fritz-Cola, Club Mate en Proviant, alledrie super en héél héél hip (vertel ik u later nog eens over). Mijn eerste Club Mate hier heeft een nieuwsgierigheid losgemaakt die nog lang niet verzadigd is.

  2: Bagels. Ja, in een koffieshop moet je ook iets hartigs kunnen eten, niet alleen taart of koek maar ook iets voor de lunch. Hier vind je dat op een heel mooie bagel-kaart. Mijn favoriet ? De Truus, een bagel met oude kaas.

  3: De siropen van Seniow. Anna Seniow maakt siropen, en hier kan je een steeds afwisselend aanbod combineren met plat of met bruisend water. Het zijn seizoen-siropen wat wil zeggen dat er altijd kleine reeksen worden gemaakt die wisselen met de seizoenen. Momenteel vind ik de gember-citroen behoorlijk yummy !!

  4: De Brownie. Zo moet een Brownie zijn.

  5: De koffie. Een Latte Macchiato met caramel voor mij, maar de koffie komt van MoK, een micro-branderij in de Diestsestraat in Leuven, en zelfs de "gewone" koffie is dus heerlijk.

  6: Het interieur. Gelardeerd met kunst van jonge ontwerpers en "dingen die je kan kopen" zoals potten van Maanpot Keramiek, juwelen, originele wenskaarten etc, en dat maakt dat het interieur ook altijd wat wisselt.

  7: Thomas. Of het nu een restaurant, een café of een koffiieshop is, je moet je er als klant warm ontvangen voelen en daarvoor is de kelner / Barman / gastheer essentieel. Weten wanneer je moet babbelen, luisteren of zwijgen, is een Kunst.

  Mr Bean ligt een beetje raar, in de Leuvensestraat, een beetje tussen het Becker-Remyplein (waar je het makkelijkst kan parkeren) en het station, en vlak voor de verkeerslichten. Je hebt daar overigens geen last van binnen, en verkeerslichtje kijken is best vermakelijk. Het publiek lijkt me een mengeling te zijn van bewoners van Kessel-Lo en mensen die werken in de Vlaamse administratie van het VAC-gebouw, dat vlakbij ligt, en is een mengeling van hipsters, families, groepjes collega's en wat eenzaten als ikzelf.

  www.misterbean.be

  www.mokleuven.be

  www.siroperieseniow.be

  www.maanpotkeramiek.be

  www.baked.be

   

 • Frisdrank voor Volwassenen: Dandelion & Burdock, door Fentiman's

  Pin it!

  temperance_1.jpg

  Net als de Italianen, hebben de Engelsen een grote, maar bij ons quasi onbekende traditie in verband met frisdranken voor volwassenen. Het belang en het succes van de temperance movement, een beweging die het gebruik van alcohol met alle middelen bestreed, het meest succesvol van 1820 tot 1930, maken dat je ook vandaag overal in Engeland lekkere alcoholvrije drankjes geschonken ziet. Daar zitten heel lekkere gemberbieren tussen maar ook drankjes op basis van fruit of vlierbloesem en dit uiterst eigenaardige maar zeer oude Engelse drankje.

  Dandelion & Burdock, of Paardebloem en Klis, wordt al minstens sinds 1265 gemaakt. Volgens de legende werd het uitgevonden door Thomas van Aquino, een filosoof-theoloog en Dominicaner-monnik toen God hem op één van zijn wandelingen opdroeg om een drankje te maken van de eerste twee planten die hij tegenkwam. Het was waarschijnlijk een soort mede, licht alcoholisch, en het verdween langzaam terug in de plooien van de tijd tot het in 1898 terug opdook bij de producent Ben Shaw. De opkomst van Coca Cola duwde dit soort traditionele frisdranken terug uit de markt, maar ondermeer Fentiman's heeft ze van de vergetelheid gered en ze zijn terug redelijk populair in Engeland.

  dandelion&burdock.JPG

  Dandelion & Burlock wordt gemaakt van de bladen van paardebloemen en de wortels van klis. Klis is een plant die ook bij ons veel voorkomt, vaak op spoorwegbermen en ongemaaide graskanten, en ongeveer anderhalve meter groot kan worden. De vruchtjes zorgen voor de verspreiding ervan door aan de kleding van de mens of de vacht van dieren te blijven hangen en Velcro (of klittenband) werd er van afgeleid. Ooit werd de plant echt aangeplant als voedingsmiddel en de wortel wordt ondermeer in de Aziatische keuken nog veel gebruikt (en je vind hem dus wel eens in de Aziatische supermarkt). Fentiman's voegt er perensap aan toe, een gemberextract, anijssmaak en caramel en maakt er een bruisende frisdrank mee. Het is één van de beste, de meeste andere zijn eigenlijk een mengeling van spuitwater, suiker en dandelion & burdock aroma's. Het wordt ondermeer gedronken bij Fish and Chips en het is een beetje een like it or hate it drankje, een beetje zoals Marmite.

  De smaak van de frisdrank ligt dicht bij de Amerikaanse root beer's die je al even moeilijk vind in België. De kleur lijkt wat op die van Cola en even komt er een bruin schuim op bij het uitschenken. In de neus vind je vooral karamel en vanille en kers, elementen die terugkomen in de nogal overweldigende mond. Voor mij was dit niet het soort drankje waar ik een gewoonte van zou maken. Het verhaal is eigenlijk leuker dan de drank zelf, maar dat is uiteraard ook een kwestie van smaak. Je vind het in België momenteel in gespecialiseerde Engelse winkels als Stonemanor in Everberg of 't Engels Wienkeltje in Oostende. De moeite om eens te proberen !

  http://www.hetwinkelweb.be/handelaar/detail/t-iengels-wienkeltje

  http://www.stonemanor.uk.com/

  http://www.fentimans.be/fentimans/dandelionburdock.html

   

   

 • Damn Good Coffee !! La Gamine, Mechelen

  Pin it!

  la gamine eigen foto.jpg

  https://www.facebook.com/gaminemechelen

  Leuven en Mechelen lijken soms communicerende vaten. Toen ik 30 jaar geleden naar Leuven kwam was een voorheen nogal vuile, bijna zwarte stad (van het roet) aan het veranderen in een hip centrum voor de wijde omgeving. Jonge, gedreven mensen staken evenementen als Marktrock of Hapje Tapje in gang, de hippe café's bloeiden, en in de zomer werd het ooit zo rustige, zonder de studenten bijna doodse centrum een levendige stadsruimte. Mechelen bleef nog lang verloederd, vuil en wat gevaarlijk, en de Mechelaar was de grootste criticus van zijn eigen stad. Op een paar café's na (en een schoon madam, toen :-), voor mij toch ;-) ) was er geen enkele reden om naar die stad te gaan, en geen haar op ons hoofd dacht er aan om daar te gaan wandelen en shoppen. 

  Vandaag zakt Leuven echter langzaam weg onder de druk van zijn eigen populariteit. Bij evenementen stroomt de stad nog vol, maar het is een vuil toerisme geworden, voor de massa, en de Leuvenaar vermijd zijn stad op drukke weekends. Niemand lijkt nog in de binnenstad te wonen, en alhoewel dat leuk is voor gemeentes als Kessel-Lo, de plaats waar de jonge gezinnen naar toe trekken, verwordt de binnenstad tot een soort feest-Brugge, een satire van wat ooit de bedoeling was. De ketens hebben al lang de familiezaken weggeduwd en de o zo mooie post is nu een Kruidvat, symbolisch lijkt het voor het niveau van de Leuvense horeca en handel.

  In Mechelen gebeurde het omgekeerde. Stuk voor stuk werden verloederde buurten aangepast, en al lang voor Leuven begon het water terug een rol te spelen in het stadsbeeld. Straten waar je vroeger na zonsondergang niet dierf komen worden hippe stadsbuurten, met terrasjes en leuke restaurants en in tegenstelling tot Leuven zijn het niet de ketens die de stad lijken te veroveren maar duiken er overal hippe koffiebars en zaakjes op. Er is meer volk op straat, veel meer zelfs, maar nooit "kan je over de koppen lopen" en dat is een compliment. Daar komt nog eens bij dat in tegenstelling tot Leuven, door de studenten toch een beetje een blank reservaat, Mechelen echt multicultureel is, en ik vind het elke keer weer hartverwarmend om jonge koppeltjes van allerlei afkomst te zien flaneren, op hun mooist gekleed, en met de toekomst in hun handen. In hun ogen lees je de ambitie, een heel simpele maar een heel menselijke: een partner, een gezin, een huis en een toekomst, en vandaag realiseren ze die.

  Het overkomt mij dus al wel eens dat ik Mechelen inrijd voor een koffie of een lunch en onlangs vond ik een spiksplinternieuwe zaak die me symbolisch leek voor Mechelen.

  La Gamine noemt zich een Coffee Shop en Breakfast & Brunch restaurant en is gevestigd in een historisch pand op de mooie Korenmarkt, in een buurt vol leuke winkeltjes. De grote ramen en de hoge plafonds overspoelen de zaak met licht en ze hebben een klein maar leuk terras. Het ontbijt proefde ik nog niet, maar de lunch, op die dag een quinoa-salade met scampi's was héérlijk, fris, knapperig, evenwichtig en lékker !! Ik zou er zo voor teruggaan. Ook de koffie en de koude, zelfgemaakte Ice Tea was heerlijk. Miste ik nog iets ? Ja, de muffin bij de koffie was nogal droog, en persoonlijk heb ik liever een stuk cheesecake of een brownie, en er ontbreekt een originele frisdrank op de kaart,j maar de zaak is nog maar pas open en zal dus nog wel wat evolueren.

  la gamine.JPG

  De Quinoa-salade !

  Héél vriendelijke bediening trouwens, en ze gaan mij hier nog zien. Mechelen, je moet daar bij mooi weer echt eens naartoe, het is een wondermooie stad aan het worden.