• Damn Good Coffee !! De familie Jansen, Oostende

  Pin it!

  DSC_0022.JPG

  Een erg verrassende maar heerlijke koffie met chocolade, lavendel, melk, melkschuim en dubbele espresso, één van de "kaffie specials" van De Familie Jansen, een koffiebar op het Wapenplein in Oostende.

  Heel gezellige plaats met naar het schijnt ook heerlijk gebak (toen ik er was was het aanbod wel heel beperkt). Ook mooie frisdrankenkaart met Bionade's, en hier zou een klein beetje meer creativiteit mogen, maar het is een heel leuke plaats om je krant of een goed boek te lezen. Voor de liefhebbers: er komt ook schoon volk over de vloer.  

 • Frisdrank voor volwassenen: Gingerella

  Pin it!

  DSC_0042.JPG

  Wie met vrouw en dochter en nichtje door Kent en Sussex struint moet van tijd tot tijd ook al eens een stadje aandoen, en na het verplichte herbergbezoek op aandringen van de papa mag er dan worden gestopt op terrasjes in hippe shoppingstraten, en bij voorkeur een terrasje met cake ! Nu er meer en meer hippe coffeeshops opduiken in het straatbeeld is dat ook voor papa niet zo'n probleem want ze hebben allemaal uitstekende koffie of tee en geregeld heel interessante frisdranken.

  The Cake Shed in Tunbridge Wells, een provinciestadje in Kent, is een heel aardige koffiebar met een terras op The Pantiles, een historisch flaneerstraatje dat in de 18de eeuw populair was bij de adel die hier een gezondheidskuur kwam doen. Naast het leuke terrasis er in de kelder ook een zitruimte zoals je ze alleen in de UK vind, lekker psychedelisch en met zin voor humor. De taarten zijn geweldig, de koffie uitstekend en dìt ws één van de zeer originele en lekkere frisdranken.

  Gingerella is een drankje met ambities en certificaten: Fairtrade, want het haalt zijn gember uit Sri Lanka, bij een coöperatief van zo'n 140 boeren, BioGro, want zowel de gember als de vanille en de suiker zijn biologisch of biodynamisch verbouwd (voor de suiker wil dat zeggen dat er geen bleekmiddelen of sulfiet werd gebruikt) en lekker, want de lokale gember is fel en zuiver van smaak. Doe daar nog wat hip artwork bij en zowel oog als maag als verstand grommen tevreden. De gember had punch, het evenwicht zat goed en er was complexiteit, en dan zijn we gelukkig.

  De producent is Nieuw-Zeelands. Leuke website.

  www.karmacola.co.nz

  www.thecakeshed.co.uk

   

   

 • Cultuurcafé De Groote Post, Oostende. Zwaluw 1

  Pin it!

  DSC_0016.JPG

   

   

  Eén zwaluw maakt de lente niet, zegt het spreekwoord, maar als het er meer worden wel. Vandaar dit vast teeugkerend stukje over plaatsen waar men fris voor volwassenen schenkt. En tot er zoveel zwaluwen zijn dat het zomer is geworden, blijven we "eervolle vermeldingen" strooien voor spijskaarten die plaats maken voor dit soort drankjes.

  In Engeland is het de normaalste zaak van de wereld dat men in goede pubs een aanbod "intelligent fris" heeft, vaak van klasseproducenten als Fentiman's of Belvoir. Door deze aanwezige en steeds stijgende vraag naar niet-alcoholische frisdranken voor volwassenen ontstaan er ook meer en meer lokale producenten, en steeds interessantere producten.

  De spijskaart die ik hier afbeeld komt uit het Cultuurcafé van De Groote Post. Ik kan u er ondermeer de zeer verfrissende huisgemaakte limonade aanbevelen, en de producten van Bionade en Fever Tree zijn origineel en lekker. Wij hebben er een paar keer gegeten, de bediening is heel vlot, het eten goed en de omgeving erg leuk en rustig, met een goede bezoekersmix van cultuurmensen, locals en toeristen.

  Het café ligt in het gerestaureerde postgebouw uit 1953 van Gaston Eysselinck, ooit het het jongste beschermde gebouw van België. Het is een kolos die wat plompverloren in zijn buurt ligt maar de restauratie en herinrichting is werkelijk schitterend gedaan. Ondermeer de herintegratie van de lokettenzaal is echt magnifiek. Kortom een plaats om eens te bezoeken, een intelligent frisdrankje te drinken en een hapje te eten.

  Zo mogen er nog komen.

  DSC_0019.JPG

  De lokettenzaal

   

  DSC_0020.JPG

  De toegang

  Elke dag open vanaf 9u. http://www.degrotepost.be/zaal/13/cultuurcafe